Filter op thema

Artikel - 23 april 2018

Antisemitisme, racisme en discriminatie komen overal in Europa voor. Dit beïnvloedt het leven van jongeren. Stories that Move laat leerlingen nadenken over diversiteit en discriminatie. Het gratis lesmateriaal bestaat uit 5 leerpaden met informatie, opdrachten en levensverhalen. 

Artikel - 18 april 2018

Vier vragen, vier antwoorden. Dit keer aan Olave Basabose (34). Basabose is werkzaam bij COC Haaglanden en zij schreef een hoofdstuk voor het boek Zwart: Afro-Europese literatuur uit de lage landen. In deze bundel staan verhalen van schrijvers met Afrikaanse roots. 

Artikel - 6 april 2018

Met hun boek 'Heb je een boze moslim voor mij?’ hopen Zoë Papaikonomou en Annebregt Dijkman steun te bieden aan mensen in de media die willen werken aan een inclusieve journalistiek. Daarnaast beogen ze redacties in beweging te krijgen. ‘Inclusieve journalistiek is een verantwoordelijkheid van elke journalist.’

Artikel - 5 april 2018

Vier vragen, vier antwoorden. Dit keer aan Mariam El Maslouhi van Dipsaus Podcast. Samen met Anousha Nzume en Ebissé Rouw presenteert zij deze podcast ‘voor en door vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid.’ 

Artikel - 4 april 2018

Studenten voor studenten, dat is het uitgangspunt van het project Refugees @campus van het UAF, de Stichting voor Vluchteling-Studenten. Uit de evaluatie blijkt dat het mentorproject goed is voor het zelfvertrouwen en spreekvaardigheid van de nieuwkomers, die voornamelijk afkomstig zijn uit Syrië.

Artikel - 3 april 2018

Tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 liep het onder andere in Geldermalsen, Heesch, Woerden en Steenbergen volledig uit de hand tijdens raadsvergaderingen en inwonersavonden over de opvang van nieuwkomers. Inmiddels zijn sommige van de toen aangekondigde asielzoekerscentra al weer gesloten. Dit vormde de aanleiding voor journalist Dennis l'Ami om een kijkje te nemen in Ermelo.

Blog - 29 maart 2018

Om inclusie in de samenleving te bevorderen is het van belang om 'normalisering' tegen te gaan. Om je te verzetten tegen hersenspoelende dominante beelden die we allemaal maar als 'normaal' accepteren, moet je juist alles een beetje opschudden. Blogger Maria Charlotte Rast heeft een advies: 'Doe niet normaal. Doe gek!'

Artikel - 27 maart 2018

Werk leidt tot ontplooiing en ontmoeting. En werk kun je opvatten als de motor voor de integratie en participatie van vluchtelingen en andere nieuwkomers en van alle burgers in Nederland. Wat is voor succesvol samenleven nog meer nodig?

Artikel - 26 maart 2018

Onderwijs vergroot de kansen op werk. Dat geldt eens te meer voor jongvolwassen statushouders. Maar instromen in mbo en hoger onderwijs blijkt voor velen van hen lastig. ROC Mondriaan werkt met een succesvol schakelprogramma. Projectleider Mirjam Stommen: ‘Het zijn modelstudenten.’

Artikel - 22 maart 2018

Zelfbeschikking, het recht om eigen keuzes te maken, lijkt vanzelfsprekend in een vrije samenleving. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Veel mensen worden door hun omgeving niet geaccepteerd zoals ze zijn. Seksuele diversiteit is vaak een groot taboe. Eergerelateerd geweld, huwelijksdwang komen nog steeds voor. Het Platform Eer en Vrijheid wil nu met regionale bijeenkomsten de samenwerking tussen professionals en vrijwilligers versterken.