Vernieuwde e-learning Objectief werven en selecteren

Hoe vind je de juiste persoon voor een functie zonder je te laten afleiden door zaken die er niet toe doen, zoals de leeftijd of de afkomst van de sollicitant? Wetenschappers hebben jarenlang onderzoek gedaan naar die vraag. Als winnaar uit de bus komt ‘objectief werven en selecteren’. Objectief werven en selecteren betekent dat je met name focust op de competenties van de kandidaat die nodig zijn voor de functie en niet afgaat op het gevoel van een ‘klik’. Steeds meer werkgevers doen al aan objectief werven en selecteren. Maar voor wie dat nog niet doet, is er een gratis e-learning van Movisie en SER Diversiteit in Bedrijf. Deze heeft een jaar lang proefgedraaid en op basis van die resultaten is de e-learning vernieuwd.

E-learning
Discriminatie
Luc Parhan

Preview e-learning: twee filmpjes

In deze twee filmpjes krijg je antwoord op twee belangrijke vragen. Filmpje 1 gaat in op de vraag: waarom is objectief werven en selecteren belangrijk? Filmpje 2 gaat over de vraag: hoe werkt objectief werven en selecteren? Deze filmpjes zijn onderdeel van de e-learning, maar zijn ook te beschouwen als een preview van de e-learning.

Volg de e-learning

Wat is nieuw aan de e-learning? 

De hele e-learning is op verschillende punten verbeterd. We hebben onder meer het volgende gedaan:

  • Er zijn video’s toegevoegd van mkb’ers die objectief werven en selecteren handig vinden en uitleggen waarom.
  • We hebben nog meer praktijkvoorbeelden toegevoegd. 
  • Er zijn video’s toegevoegd van deskundige Karima el Bouchtaoui van Ocullus.nl
  • Je kunt makkelijker delen overslaan die je niet nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld al overtuigd van het nut van objectief werven en selecteren? Dan kun je dat onderdeel overslaan.
  • Er is een handige infographic gemaakt die een overzicht geeft van wat objectief en werven en selecteren inhoudt. 

Wat hebben we onderzocht? 

27 mensen hebben een vragenlijst ingevuld over de e-learning. Het blijkt dat al deze deelnemers die de vragenlijst hebben ingevuld, nog meer overtuigd zijn geraakt van het nut van objectief werven en selecteren. En bijna alle deelnemers zijn nog meer overtuigd geraakt van het belang van stereotypen en vooroordelen voorkomen in werving en selectie. 
Daarnaast hebben we 15 mensen gesproken van 12 verschillende organisaties die de e-learning hebben gebruikt. Uit de evaluatie blijkt onder meer dat de deelnemers vonden dat het verhaal waarom objectief werven en selecteren werkt, sterk vonden. Ook kwam naar voren dat de praktische voorbeelden en filmpjes van bedrijven die al bezig zijn met deze methode, inspirerend werken. Maar er is veel behoefte aan meer filmpjes en voorbeelden vanuit het mkb. Daar is in de nieuwe versie aan voldaan. 

Lancering met webinar van de SER

Op donderdag 28 maart 2024 vond er een webinar plaats van de SER over objectief werven en selecteren via hun YouTube-kanaal. Bekijk het webinar hier terug:

Dit webinar is bedoeld voor HR-professionals, recruiters, en iedereen die betrokken is bij het aantrekken en selecteren van talent binnen bedrijven en organisaties. De focus ligt op praktische toepassing en persoonlijke ervaringen. Hanneke Felten, senior onderzoeker bij Movisie, neemt ons mee in het onderwerp aan de hand van de e-learning ‘Objectief werven en selecteren’. Deze waardevolle tool, ontwikkeld door Movisie in samenwerking met SER Diversiteit in Bedrijf, begeleidt je stap voor stap richting de implementatie van een eerlijk en transparant selectieproces. Vervolgens spreken we met vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen, gemeenten en het mkb over hun ervaringen met objectief werven en selecteren. 

Meer informatie?Neem contact op met:

Hanneke Felten

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892110
Afbeelding