Leven in twee werelden: videoportretten Sinti en Roma deel 1
KIS lanceert de videoportrettenreeks ‘Culturele bruggenbouwers’, waarin jongeren met een Sinti- of Roma-achtergrond centraal staan. In samenwerking met de professionele documentairemaker Will Falize reizen we door Nederland om de jongeren in hun eigen leefsituatie te portretteren. Allen doen zij actief mee in de maatschappij door te studeren, werken of ondernemen. Ook vinden zij het belangrijk verbinding te houden met hun culturele en etnische achtergrond. Soms worstelen zij met het leven in twee werelden. De jongeren nemen de kijker mee in de huidige tijd, hun familiegeschiedenis (met archiefmateriaal) en blikken vooruit op de toekomst.
Bekijk hier de eerste video over Roland Farkas, student aan de ArtEZ University of the Arts.
Waarom maken we deze video’s?
Er bestaan veel stereotiepe ideeën over Sinti en Roma. Regelmatig dragen media bij aan deze negatieve beeldvorming, door vooral situaties te benadrukken waarin sprake is van criminaliteit of overlast. Veel Sinti en Roma zijn dan ook terughoudend in de openheid over hun achtergrond, uit angst voor afwijzing en ongelijke behandeling. Het is te betreuren dat jongeren die een opleiding volgen, carrière maken op de arbeidsmarkt of anderszins meedoen in de maatschappij deze terughoudendheid ervaren. Zodoende verandert er weinig aan bestaande beeldvorming.
KIS lanceert daarom video’s van jongeren die wél openlijk durven uitkomen voor hun afkomst, daar trots op zijn en tegelijkertijd volop in de maatschappij staan. Het resultaat: eerlijke en intrigerende portretten die de ogen doen openen en de worsteling laten zien met het ‘leven in twee werelden’.
Meer weten over het thema Sinti en Roma? KIS houdt een kennisdossier bij waarin we nationale en internationale ontwikkelingen bijhouden, onderzoek en kennis verzamelen en verslag doen van gedenkwaardige gebeurtenissen in Nederlandse Sinti- en Romagemeenschappen. Bekijk het kennisdossier: Sinti en Roma | KIS.