Welke woongroepen, verpleeghuizen en aanbieders van dagbesteding richten zich op ouderen met een migratieachtergrond?

Zo'n honderd woon- en zorginitiatieven verspreid over het land, richten zich op oudere migranten. Dat blijkt uit een verkenning van KIS, uitgevoerd met het Netwerk van Organisaties voor Oudere Migranten (NOOM) en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen- Zorg (KCWZ).

Om deze lijst samen te stellen spraken ze met initiatiefnemers, vertegenwoordigers van woningcorporaties, gemeenten, zorgorganisaties en – uiteraard- met oudere migranten zelf. Het is resultaat is 'een levende lijst'. Maar bovendien ook een momentopname, want het aantal (woon)zorginitiatieven dat zich richt op ouderen met een migratieachtergrond blijft toenemen. Hebt u aanvullingen of wijzigingen op deze lijst? Neem dan contact met ons op.

Woongroepen hebben de overhand op de lijst, legt KIS-onderzoeker Marian van der Klein uit. En meestal zijn deze cultuurspecifiek. De initiatieven richten zich op één doelgroep met een afgebakende migratieachtergrond, bijvoorbeeld op ouderen van Surinaamse of Molukse komaf. Van interculturele initiatieven is nauwelijks sprake. Van der Klein: ‘Het is onduidelijk of dat voortkomt uit een bepaalde visie of onbewust zo is gegroeid.’

KIS organiseerde eerder een kennisatelier voor experts over hoe het woon- en zorgaanbod van deze groep beter kan aansluiten. Lees het artikel dat hierover is geschreven.

Lees meer over dit onderwerp:

Meer informatie?Neem contact op met:

Hans Bellaart

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 06-40082873
Afbeelding

Marian van der Klein

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 06 34738656
Afbeelding