Hoe kunnen gemeenten vluchtelingen beter in beeld krijgen?

De komst van grotere aantallen vluchtelingen en de zwakke positie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt, hebben ertoe geleid dat in gemeenten het besef en de urgentie is ontstaan om vluchtelingen sneller en beter richting werk te begeleiden. Hiervoor is het nodig dat zij een beeld krijgen van statushouders in hun gemeente: wie wonen er in de gemeente, met welke talenten, competenties en behoeftes? Vijf tips:

  • Plan zo vroeg mogelijk een intakegesprek in, bij voorkeur in samenwerking met relevante stakeholders. Hierdoor komt een vluchteling goed in beeld bij alle partijen en voorkom je dubbele intakes.
  • Zorg voor een snelle en passende opvolging van de intake (bied maatwerk en voldoende contactmomenten).
  • Maak gebruik van een passende assessment-methode om inzicht te krijgen in kansen, belemmeringen en ambities op de arbeidsmarkt.
  • Organiseer een goed functionerend netwerk met de relevante stakeholders in de gemeente om snel te kunnen schakelen en oplossingsgericht aan dezelfde doelen te werken (partijen zitten op één lijn).
  • Monitor de voortgang en resultaten van de arbeidsintegratie van statushouders en deel deze informatie met de samenwerkingspartners.

Hoe doen andere gemeenten het?
Lees meer over de aanpak van gemeente Amsterdam, Utrecht, Westland, Eindhoven en Zaanstad in onze publicatie De rol van gemeenten bij arbeidsparticipatie van vluchtelingen.

Meer informatie?Neem contact op met:

Marjan de Gruijter

icon_chevron Stuur een e-mail
Afbeelding