Wat kan je als gemeente doen tegen discriminatie?

Het verminderen van discriminatie, vooroordelen en stereotypen is niet simpel, maar wel mogelijk. Stapels wetenschappelijke studies geven aanwijzingen over hoe je dat doet. In de praktijk zijn er verschillende interventies, ook aanpakken of methodes genoemd, ontwikkeld om discriminatie tegen te gaan. In deze interventie-database zijn interventies opgenomen die in de Nederlandse praktijk gebruikt worden en waarvan de kern goed is onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

Toolbox
Discriminatie

Handig voor gemeenten

Deze interventie-database is in het bijzonder handig voor gemeenten. Als gemeenten discriminatie aan willen pakken in bijvoorbeeld het onderwijs, op de arbeidsmarkt of in de buurt, dan kunnen ze in de interventiedatabase zoeken op dit domein. Vervolgens zijn er interventies te zien die hier mogelijk toegepast kunnen worden. Gemeenten kunnen dan bekijken welke interventie het beste past bij de situatie en bijvoorbeeld de organisaties (scholen, bedrijven etc.) in hun gemeente of door middel van subsidie zorgen dat deze uitgevoerd kan worden.

Let op: sommige interventies kunnen alleen in een bepaald deel van het land toegepast worden. Aan te raden is daarom contact te zoeken met de interventie-eigenaar en de mogelijkheden te bespreken. 

Ga naar de interventie-database

Wil je meer tips over wat je als gemeente kan doen tegen discriminatie?

Check dan de Handreiking antidiscriminatiebeleid voor gemeenten.

Voor gemeenten

Meer informatie of advies nodig bij het ontwikkelen of door ontwikkelen van het lokale antidiscriminatiebeleid? Kijk als eerste of uw lokale antidiscriminatie voorziening u kan helpen. Heeft u een landelijke blik nodig of komt u er niet uit met uw Antidiscriminatie voorziening? Neem dan contact met ons op voor advies op maat.

Goedgekeurd door experts

In het voorjaar van 2022 vroeg KIS interventieontwikkelaars om hun eigen interventie te beschrijven en te onderbouwen. Hierop kwamen meer dan dertig reacties. Deze interventieontwikkelaars hebben een workshop gevolgd, geleid door onderzoekers van KIS, over wat volgens de wetenschap werkt en niet werkt bij het verminderen van discriminatie, vooroordelen en stereotypen. Vervolgens hebben zij hun eigen interventie kort en bondig beschreven en is de kern van de interventie onderbouwd met wetenschappelijke kennis. De onderzoekers van KIS hebben hier feedback opgegeven zodat de beschrijvingen waar nodig verder verbeterd konden worden. Het merendeel van de beschrijvingen is goedgekeurd door de onderzoekers van KIS en in deze database geplaatst.

Ga naar de interventie-database

Ben je benieuwd naar wat werkt (en wat niet) in het verminderen van discriminatie? Meer informatie vind je in deze checklist. Deze checklist is ook gebruikt bij de beoordeling van de interventies in deze database. 

Meer informatie?Neem contact op met:

Hanneke Felten

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892110
Afbeelding

Koen Kros

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892001
Afbeelding