Database antidiscriminatie-interventies

In deze database zijn interventies opgenomen voor een effectieve aanpak van discriminatie. Deze interventies worden in de Nederlandse praktijk gebruikt en zijn onderbouwd met wetenschappelijk bewezen mechanismen. In dit overzicht kan je als gemeente of (maatschappelijke) organisatie (bedrijven, scholen, sportclubs, buurtorganisaties, gezondheidsorganisaties etc.) gericht zoeken naar een interventie die ingezet kan worden in een specifiek domein met als doel discriminatie, vooroordelen of stereotypen te verminderen. Vervolgens krijg je interventies te zien die hier mogelijk toegepast kunnen worden. Als gemeente of organisatie kan je beoordelen welke interventie het beste past bij de situatie en context. Deze interventies kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld door het verstrekken van een subsidie of het inhuren van de interventie.

Goedgekeurd door experts

De antidiscriminatie-interventies die in deze database zijn opgenomen, zijn 'in de kern' goedgekeurd door de onderzoekers van KIS. Dat betekent dat de verandertheorie van de interventie (hoe de interventie in grote lijnen zorgt voor verandering) in lijn is met de wetenschappelijke kennis op dit terrein. Lees meer over deze goedkeuring.

Ben je benieuwd naar wat werkt (en wat niet) in het verminderen van discriminatie? Meer informatie vind je in deze checklist. Deze checklist is ook gebruikt bij de beoordeling van de interventies in deze database.